Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τον Jonathan Coe





Ήμουν ένας από τους πολλούς λάτρεις αυτού του θαυμαστού κόσμου του βιβλίου που βρέθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα (18.00) στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρακολουθήσουν (και να καλωσορίσουν) τον Τζόναθαν Κόου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Άγγλος συγγραφέας μας μίλησε για τα βιβλία του (10 στον αριθμό), τα οποία όπως αναφέρει "είναι αρκετά διαδεδομένα στην Αγγλία, αλλά περισσότερο διαβάζονται σε τρεις χώρες: την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα".

Μεγαλωμένος από συντηρητικούς γονείς, όπως τονίζει, θυμάται έφηβο τον εαυτό του να βρίσκεται συνεχώς πάνω από ένα βιβλίο. Τα έργα του έχουν σαφώς πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά με χαρούμενο και σατυρικό ύφος. "Νομίζω πως όσο εύκολο είναι να μεταφράσεις τα βιβλία μου τόσο δύσκολο είναι να κάνεις το ίδιο και με τους τίτλους τους", σχολίασε γελώντας.

"Μέσα από τα βιβλία μου προσπαθώ να καταδείξω την εξέλιξη της Αγγλίας και το ότι η κάθε πόλη της μοιάζει ως το ιδανικό μέρος για κάποιον", υπογραμμίζει. Ο Κόου ισχυρίζεται ότι "το σημερινό Λονδίνο αποτελείται από πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αλυσίδες καταστημάτων. Μια φορά είδα ότι δίπλα από ένα γεμάτο με κόσμο Starbuck's υπήρχε μία καφετέρια εντελώς άδεια. Προτίμησα να πάω εκεί. Ήταν πιο ωραία".

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγεται και το "Rain Before It Falls" (Η Βροχή Πριν Πέσει), το οποίο αποτελεί ίσως το κορυφαίο του βιβλίο μέχρι στιγμής. Ο συγγραφέας μας αποκάλυψε, μάλιστα, πως στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 θα μεταφραστεί και θα εκδοθεί στην Ελλάδα το 10ο του μυθιστόρημα με τίτλο "EXPO 58".




© φωτογραφιών: By Eva Kouki 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου