Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τζων Μπιούκαν - Τα 39 Σκαλοπάτια


 Ο Σκωτσέζος συγγραφέας από το Περθ έγραψε το βιβλίο "Τα 39 Σκαλοπάτια" το χειμώνα του 1914, όταν ταλαιπωρούνταν από μία μακρόχρονη ασθένεια. Στο βιβλίο του αυτό, χρησιμοποιεί ως πρωταγωνιστή με όνομα Ρίτσαρντ Χάναϋ, έναν προσωπικό του φίλο.

 Ο Χάναϋ είναι ένας μεταλλειολόγος και σε ηλικία 37 ετών αφήνει την Αφρική για το Λονδίνο. Στην Αγγλία νιώθει απέραντη ανία. Μία μέρα πριν φύγει συμβαίνει κάτι αναπάντεχο: ο γείτονάς του με το όνομα Σκούντερ του μιλάει για μια συνωμοσία, η οποία κρύβεται πίσω από ένα διαφαινόμενο πόλεμο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

 Για να μην τον πιάσουν, αφήνει ένα πτώμα στο σπίτι του και κρύβεται στο διαμέρισμα του Χάναϋ. Μία μέρα, ο Χάναϋ βλέπει το Σκούντερ νεκρό με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην καρδιά του. Από εκείνη τη στιγμή, ο Χάναϋ γίνεται το επίκεντρο όλων: οι συνωμότες θέλουν να τον σκοτώσουν, γιατί πιστεύουν πως ξέρει όλη την αλήθεια, ενώ η αστυνομία τον θεωρεί ως τον βασικό ύποπτο της δολοφονίας του Σκούντερ.

 Σε αυτό το μόλις 142 σελίδων μυθιστορηματικό θρίλερ του Μπιούκαν, ακολουθεί ένα συνεχές κυνηγητό, καταδιώξεις, ένταση, αγωνία που κρατάνε τον αναγνώστη καθηλωμένο καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. 

 Ο αγώνας του πρωταγωνιστή για να κρατηθεί στη ζωή και οι συνεχείς του σκέψεις για το πως θα κρατηθεί στη ζωή μας προσφέρονται σε μία α' προσώπου συμπυκνωμένη αφηγηματική δομή, ενώ οι περιγραφικές ικανότητες του συγγραφέα μας βοηθούν να αφουγκραστούμε τόσο έντονα τον Χάναϋ, σαν να ήμασταν εκεί, δίπλα του.

Υ.Γ. Τα 39 Σκαλοπάτια είχαν μεταφερθεί στους κινηματογράφους αρχικά από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντόνατ, ενώ επιτυχημένο ριμέικ θεωρείται αυτό του Ράλφ Τόμας (πρωτ. Κένεθ Μόουρ, Τέινα Ελγκ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου