Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

"Τα μονοπάτια της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και οι βιβλιοθήκες"


Πριν από λίγες μέρες, πήγα με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσω την ημερίδα σχετικά με την ηλεκτρονική ανάγνωση, το μέλλον του βιβλίου και την επιρροή που αυτά ασκούν στις βιβλιοθήκες. Στη συζήτηση πήρε μέρος ο κ. Λάιτνερ, βιβλιοθηκονόμος, ο οποίος ανέφερε πως η τάση για ηλεκτρονικά βιβλία γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

"Στην Αγγλία, το 20% της παραγωγής βιβλίων αφορά τα e-books, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια η παραγωγή ηλεκτρονικών θα φτάσει το 35%", τόνισε και συνέχισε:

"Στις Η.Π.Α. οι έξι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι δεν πωλούν βιβλία τους σε βιβλιοθήκες. Σήμερα, δεν μπορείς να αγοράσεις e-book, παρά μόνο να εξασφαλίσεις μέσω συμβολαίου την άδεια να το διαβάσεις. Πρέπει να υπογράψεις, συμφωνώντας με τους όρους του, οι οποίοι φτάνουν και τις 18 σελίδες".

Όσον αφορά τις βιβλιοθήκες, σχολίασε:

"Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στη Γερμανία, πολύ μεγαλύτεροι απ' αυτόν εδώ που αφορούν αποκλειστικά τα e-books. Τόσο στην Αυστρία όσο και τη Γερμανία υπάρχουν 700 συνολικά βιβλιοθήκες με χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία".

Στη συνέχεια, πήραν τη σκυτάλη η Ζωή Βαλάση, καθηγήτρια Βιβλιοθηκονομίας και μίλησε για τη χρησιμότητα των e-books:

"Ο κόσμος δυσκολεύεται να διαβάσει βιβλία γιατί η ανάγνωση είναι μία σύνθετη διαδικασία. Βοηθάει στην αναγνώριση συμβόλων, σύνδεση με συνειρμούς και εμβάθυνση στο νόημα. Επομένως, στρέφονται στην εικόνα της τηλεόρασης που στέλνει μηνύματα, χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από το δέκτη. Τα ηλεκτρονικά βιβλία μετατρέπονται σε εικόνα". 

Όσον αφορά τους κινδύνους που ενέχει το ίντερνετ, υπογράμμισε:

"Το ίντερνετ είναι πολύ επικίνδυνο για τους νέους. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένοι στην τεχνολογία, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την επαφή με το βιβλίο, δηλαδή την πραγματικότητα. Π.χ. όταν δεν μπορούν να λύσουν μία άσκηση στα Μαθηματικά, στρέφονται στο ίντερνετ. Εκεί όμως, η πληροφορία διαχέεται και κανείς δεν ξέρει ποια ιστοσελίδα είναι ακριβής και ποια όχι".

Τέλος, για την αξία του έντυπου βιβλίου, υποστήριξε:

"Εγώ μπορώ να χαρακτηριστώ ως ρομαντικός άνθρωπος. Με τα e-books χάνεται η υφή του χαρτιού. Το βιβλίο είναι η προέκταση του ανθρώπου. Απαιτεί όλες τις αισθήσεις, ακόμα και την ακοή με το θρόισμα των φύλλων. Οι επιστήμονες λένε ότι όσες περισσότερες ανθρώπινες αισθήσεις απαιτεί μια ασχολία, τόσο πιο δημιουργική γίνεται και η διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική".



Photo Credit: Eva Kouki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου